Muziektherapie en zang bij burn-out en stressklachten

Wat?

Deze vorm van muziektherapie is gebaseerd op principes en oefeningen uit de ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en PVT (Polyvagaal-theorie).

Je leert in deze therapie stap voor stap:

  • stilstaan bij je lichaam en adem
  • zingen vanuit flow en in het moment
  • grenzen voelen en aangeven
  • je innerlijke kritiek- en afkraakstem herkennen (en de functie die deze heeft)
  • verschillende ‘delen’ in jezelf herkennen én wat deze (van jou) nodig hebben
  • emoties toelaten en dragen/ ‘containen’ in en met je lijf
  • je focus verleggen naar wat jij wilt en waardevol vindt (ACT-benadering)
  • meegaan in de stroom van de muziek, klank, sfeer en tekst  (uit je hoofd/denken en in muziek!)
  • ontspannen door te zingen
  • lichtheid en plezier ervaren door samen te zingen
  • hetgeen je ontdekt en ervaart in deze therapie meenemen en toepassen in je alledaagse en werkende leven

Kennismaking/intake

Tijdens de kennismaking is er ruimte om te vertellen over je stress- en burn-outklachten, hoe deze zich hebben ontwikkeld en wat je zou willen leren in het omgaan met stress. Ook doe ik wat eenvoudige oefeningen met lichaam, adem en stem. Ik hoor graag welke liederen je mooi vindt of raken en we zingen vast iets samen. Van hieruit maken we een globaal plan voor de komende sessies. Elke sessie opnieuw kijken we wat er nodig is en wat jij in die sessie belangrijk vindt.

Werkwijze

Tijdens de sessies gaan we aan de slag met nummers die jij, ik of wij samen uitkiezen. We zingen deze samen en ik begeleid je op gitaar. Het samen-zingen werkt steunend en motiverend en voelt vaak prettig en veilig.
Vanuit deze basis ontstaat er ruimte om enerzijds te onderzoeken wat jou in het zingen plezier, energie en ontspanning geeft en hoe je die kanten van jezelf kunt versterken.
Daarnaast onderzoeken we wat jou belemmert, leegtrekt en blokkeert. Bij dat laatste kan je thema’s  tegenkomen zoals: grenzen, afkrakende/ negatieve gedachten, perfectionisme, (geen) contact durven maken met je gevoel etc. Ik zal je steeds uitnodigen te oefenen op een andere (mildere) manier om te gaan met de dingen die je belemmeren. Concreet kan dit zijn: een grens die je voelt ook echt benoemen, of een afkrakende gedachte over je stem/zang herkennen en toch doen wat jij op dat moment wilt en belangrijk vindt (bijvoorbeeld: verder zingen).
Mogelijk word je ook geraakt in het zingen. Hierbij nodig ik je uit de emoties die opkomen in jouw tempo toe te laten. Ik reik je kleine lichaamsgerichte handvatten aan, waardoor je (tijdens het zingen) kunt ervaren dat je je emoties kunt dragen.
We leggen in dit alles steeds de link naar je dagelijks leven waarin je hoogstwaarschijnlijk dezelfde patronen/neigingen tegenkomt als bij het zingen. Precies daarom kan het voor je gaan werken!

Voor wie wil, werken we naast bestaande liedjes ook met improvisatie met stem en piano/gitaar/percussie. Dit geeft vaak een mooie opening om verder in contact te komen met je gevoelswereld. Het kan je helpen om jezelf meer te ervaren, bij jezelf stil te staan en van daaruit te voelen welke kant je op wilt in bepaalde situaties  (richting (durven) geven).

Het effect

Deze therapie biedt een combinatie van weer energie, ontspanning en plezier ervaren en tegelijkertijd stap voor stap herkennen en (als dat passend is) veranderen van je ondermijnende neigingen en patronen. Hierbij is steeds uitgangspunt: het meer accepteren van waar je nu staat en leren zijn met wat er is, niet meer vechten.  Van daaruit kan je gaan ontspannen en langzaam ontdekken wat echt belangrijk voor je is in je dagelijkse en werkende leven.

En… het zou natuurlijk zomaar kunnen dat je jezelf ineens zingend tegenkomt op de fiets  😉

Wil je meer info of heb je een andere vraag?
Bel, mail of app gerust!
06 13559479
   info@zinghet-zeghet.nl

 

Gedeeltelijke vergoeding vanuit aanvullend pakket, door zorgverzekeraars die de FVB erkennen, of géén aansluiting bij een beroepsvereniging vragen.
Dit zijn voor 2024 (onder voorbehoud) :  Aevitae, De christelijke zorgverzekeraar, De Friesland, ONVZ, VvAA en Zilveren Kruis. Kijk verder bij vergoeding ‘vaktherapie’ in de Zorgwijzer 2024.

Vraag dit ten alle tijde zelf na bij uw zorgverzekering!

Kijk voor andere mogelijkheden voor vergoeding van de muziektherapie bij ‘Tarieven‘ op deze website.

Aanvullend: deze therapie blijkt ook goed inzetbaar bij o.a. angstklachten en ALK (voorheen SOLK).